Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Titkos trükkök kukorica használatához

Kálló Kornél - 2018. 08. 08. 00:00:00
Titkos trükkök kukorica használatához

Ha a cím alapján valaki azt gondolja, hogy már mindent tud a témáról, akkor megnyugtatom, higgye el, még töredékét sem tudjuk, hogy mit is lehet kihozni a kukorica felhasználásából.

A legfontosabb dolog, amivel érdemes lenne ezt az írásomat elkezdenem, hogy a halak valószínűleg természetes módon sosem találkozhatnának a kukoricával, hacsak nem egy elárasztott kukoricaföldön nem landolnak, bár erre lássuk be igen csekély az esély! Ennek ellenére valami megmagyarázhatatlan módon mégis nagyon kedvelt csemegéje a hazai békéshalainknak a kukorica, legyen szó a kemény takarmánykukoricáról, vagy a puha és édes csemegekukoricáról. Persze hazánkban a halak takarmányozása javarészt gabonafélékkel történik még a mai napig, így itt is fennáll a tyúk és a tojás esete?!  


A csemegekukoricát minden békéshal szereti.

Általánosságban szerintem már sok hazai és külföldi szakíró is papírra vetette gondolatait a témában, ennek ellenére most mégis arra vállalkozom, hogy bemutassak néhány olyan profi trükköt a kukorica felhasználására, amit talán még senki sem tudott eddig. A trükkök tárházát azonban rögtön két vonalra is bontanám, mert külön kezelném az etetőkosárba és külön a csalizásra szánt kukoricás trükköket. Kezdjük akkor az etetésre, etetőkosárba szánt kukoricás keverékkel a bemutatást. Nem is olyan régen a Szeged mellett található Maty-éren készítettünk egy jó etetőanyagot kukoricából, ami egész pontosan egy harmad TTX-ből, azaz kukoricapogácsából, egy harmad kukoricadarából és egy harmad baby corn pelletből állt össze.


Ez egy egyszerű, de annál fogósabb keverék ami a kukorica legjavából készül!
Kukoricadara, TTX és Baby Corn pellet alkotja.

A TTX-et, azaz kukoricapogácsát, valamint a Baby Corn pelletet előre beáztatjuk, majd pihentetés után, mikor már szétesett a pellet és a kukoricapogácsa is, hozzákeverjük a kukoricadarát, ami felveszi a felesleges nedvességet és a végén egy jó állagú etetőanyagot kapunk, ami egy ízes-kukoricás, világos színű keverék. Az így kapott etetőanyag az íze mellett alapanyagainak köszönhetően rendkívüli módon füstöl, amit az etetésünkön tartózkodó halak könnyen fel is kavarnak a fenéken, ez a füst persze csak még jobban evésre ingerli őket, és pont ebben rejlik ennek a keveréknek a titka. A keveréket még vonzóbbá tehetjük, ha az áztatás során kukoricatejet, vagy valamilyen kukoricás aromát is használunk a feláztatáshoz, így azokkal ízesebbé, illatosabbá válik majd az egyébként is kellemes, kissé édeskés kukorica ízű etetőanyagunk. Ezt az etetőanyagot etetés során csemegekukoricával dúsítva használjuk, de használhatunk hozzá még főtt kendert, vagy más főtt magvakat is.


Csak öntsük fel bőven vízzel a TTX-et és a pelletet, majd hagyjuk pihenní pár órára.


Egyszerű, de annál fogósabb keverék!

A kukoricás keverék ebben a formában inkább a kistestű pontyok kedvében jár, azonban ezt a három részből álló alapkeveréket egy kis csavarral rögtön a nagypontyok és amurok kedvencévé is varázsolhatjuk. Ehhez pedig nem kell mást tennünk, mintsem azt, hogy házilag elkészített erjesztett, büdös kukorica áztató levével végezzük el a bekeverést, valamint ebből az erjesztett kukoricából tehetünk is hozzá, hogy tartalmasabb legyen az. A benedvesített büdös etetőanyagot tegyük egy jól zárható vödörbe, majd mielőtt lezárnánk, nyomkodjuk le azt. Ez a saját készítésű erjesztett kaja sokáig eláll és fogóssága az idő múlásával csak nőni fog. Jó néhány tízpluszos pontyot köszönhetek már ennek az egyszerű, de annál fogósabb etetőanyagnak, amely a nyári nagy melegben működik a leginkább.


Ha a TTX-et és a Baby Corn pelletet erjesztett kukorica levével keverjük be és még teszünk is belőle,
hogy az gazdagabb legyen, akkor egy igen fogós erjesztett kaját kapunk.


A házi készítésű erjesztett etetőanyagunkat egy jól zárható vödörben tovább is érlelhetjük.

Ha azonban nem szeretnénk ennyire elvinni az etetőanyagunkat csak a kukorica irányába, akkor turmixoljunk le két-három doboz csemegekukoricát és azzal keverjük be az etetőanyagunkat, amelyet tetszőlegesen választottunk ki, így az sokkal fogósabb lesz a pontyok és a kárászok körében. Arra azonban vigyázzunk, hogy az így bekevert etetőanyag jóval ragacsosabb lesz a megszokottnál. A turmixolt kukoricát egyébként úgy is felhasználhatjuk, hogy nem keverjük bele az etetőanyagba, hanem egy külön tálkában tároljuk magunk mellett és a kosarunk közepét töltjük ki ezzel a péppel, majd a kosár két végét etetőanyaggal zárjuk le. Ez utóbbi felhasználási mód tavasszal és ősszel lehet eredményes, mert ekkor nincs szükség nagy mennyiségű kukorica bejuttatására, sokkal inkább csak az íze kedvéért használjuk ezt.  


A turmixolt kukorica a tavaszi és őszi pontyhorgászataink alkalmával lesz a segítségünkre.


Különböző kukoricás aromákkal még ízesebbé tudjuk varázsolni az etetőanyagunkat,
de akár még a kukoricapépet is.


A kosár közepébe töltött turmixolt csemegekukorica szinte felrobban a vízben, olyan erős füstöt áraszt.

A csalizás terén a csemegekukoricát tudjuk kissé továbbgondolni, amivel a finomszereléke s úszós és feederes horgászataink során lehetünk sokkal sikeresebbek. Sokszor, amikor csemegekukoricával horgászunk, szembesülünk azzal a problémával, hogy a száz számra bedobott, már a fenéken fekvő szemek közül tulajdonképpen semmi sem különbözteti meg a horgunkon lévőt a többitől, így az is előfordulhat, hogy szinte az öszeset megették már mire a horoghoz érnek. Erre a problémára több megoldást is szoktam alkalmazni, amelyek közül az egyik a csalizni szánt csemegekukorica lefagyasztása. A fagyasztás által a kiolvadás után a kukoricaszemek összeesnek, megfonnyadnak, sokkal puhábbá válnak, így könnyedén fellibbennek az esetlegesen rászívó hal hatására, de ha csak elúszik a ponty felette, akkor is fellibben az így kezelt kukoricaszem és máris felhívja magára a figyelmet. Többszöri fagyasztással és kiolvasztással pedig szinte a héjára tudjuk puhítani a csemegét, ami vajpuha és a horog is minden ellenállás nélkül hatol át rajta. Az így kezelt szemekkel becsaphatjuk még a legóvatosabb halakat is.


A fagyasztott csemegekukoricát ha többször kiengedtetjük és újra lefagyasztjuk, akkor egyre puhább lesz.


Jól látszik, hogy a jobb oldali szemek egészségesek, erőtől duzzadók,
míg a bal oldaliak a fagyasztás hatására már kissé összeestek.


A könnyű fagyasztott kukoricával sokszor eredményesebbek lehetünk, mint az épp, de nehezebb szemekkel.

A következő kis trükköm egy nem mindennapi aromázási eljárás, amely által szintén egy puhább, azonban ízesebb falatot kapunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mintsem valamilyen poraromát választanunk a piacon lévők közül, valamint szükségünk lesz még egy zacskóra is. Csorgassuk le a frissen felbontott csemegekukorica levét, majd öntsünk a zacskóba belőle valamennyit, erre pedig szórjunk rá az általunk kiválasztott aromaporból valamennyit és rázzuk azt össze. Az így kapott kukorica teljesen aromabundában fog díszelegni, így is lehetne használni, ám én mégis azt mondom, hogy zárjuk le a zacskót és pihentessük egy éjszakán át, mert akkor teljesen magába szívja az aromát, kissé felpuhul, valamint megtaknyosodik és pont ez az, amitől annyira fogós lesz. Az így kapott kukorica nekem nagyon bevált a versenyeken, ezért én előző este készítem el az általam legjobban bevált ízeket, amely az eper, a karamell és a vadszilva. Ami még nagyon jó ebben és a fagyasztott kukoricában egyaránt, az-az, hogy puhaságuknak köszönhetően tökéletes a horog akadása az egész szemekkel szemben, ugyanis ott sokszor szerencsétlen módon rosszul akad meg a hal szájában a így a horgunk. Biztos vagyok benne, hogy számtalan olyan trükk van még, vagy akár lesz még a kukoricák felhasználására, amivel még eredményesebbek lehetünk a horgászataink során, így megígérem, ha valami forradalmi trükkre találnék rá az elkövetkező időszakban, azt is megosztom majd itt.